Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: DL1ENZ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2880

Na stronie:
Gości: 75
Użytkowników: 0
Razem: 75

Licznik
Otrzymaliśmy
21094503
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Równoczesna praca na jednej antenie
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Równoczesna praca na jednej antenie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
sp9vnm
QRP_Fan


Dołączył: Dec 07, 2008
Posty: 34

PostWysłany: Sob Paź 17, 2009 11:30 pm    Temat postu: Równoczesna praca na jednej antenie Odpowiedz z cytatem

Interesuje mnie rozwiązanie techniczne, które umożliwi aby na jednej antenie (i na tym samym zakresie) pracowały równocześnie dwa niezależne urządzenia krótkofalarskie.

Pierwsze urządzenie to TRX (QRP na KF) oraz antena LW wypuszczona z okna.
Pomiędzy TRX a anteną jest jeszcze ATU czyli całość jest zestrojona i czuwa na jakiejś częstotliwości (w każdej chwili gotowa do pracy).

I teraz do tego "układu" a w zasadzie do anteny (już za ATU) chciałbym podłączyć drugi odbiornik. Byłby to SDR, który potencjalnie umożliwiłby równoczesną obserwację (nawet bardziej wizualną niż akustyczną) innych pasm KFu (i innych emisji).
Wiem, że można skorzystać z przełącznika antenowego jednak wymagałoby to manualnego przełączania a rezultatem byłaby i tak praca typu "albo TRX, albo RX"

I tutaj rozpoczyna się właściwy problem. Co zrobić aby (bez użycia tradycyjnego przełącznika) przy nadawaniu z TRX, drugi RX nie uległ uszkodzeniu. Mam na myśli taki układ, który automatycznie separowałby drugi odbiornik od nadmiernej mocy wcz. (nie można wykluczyć sytuacji, że TRX i RX będą na tym samym paśmie)

Z góry dziękuję za wszelkie wskazania.

72!
Jerzy SP9VNM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq5gvy
Początkujący


Dołączył: Jun 11, 2005
Posty: 4
Skąd: Kacice

PostWysłany: Nie Paź 18, 2009 6:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jurku twój problem to kf'owa wersja problemu przemiennika z pasm UKF.
Żeby zrealizować swój pomysł musiałbyś w tor antenowy odbiornika włącyć filtr pasmowo-zaporowy który na tyle stłumi sygnał z trx'a żeby nie przesterował wejścia odbiornika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp9vnm
QRP_Fan


Dołączył: Dec 07, 2008
Posty: 34

PostWysłany: Nie Paź 18, 2009 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sq5gvy

w przemiennikach UKF zachodzi sytuacja tylko troszeczkę podobna i dużo łatwiejsza do rozwiązania bo TX przemiennika stoi zawsze na tej samej częstotliwości i łatwo jest zrobić odpowiedni (nieruchomy) filtr zaporowy.

W mojej sytuacji TRX chodzi po całym zakresie KF i RX niezależnie tak samo. Zatem filtr zaporowy dla RXa musiałby się przestrajać nadążając za tymczasowymi ustawieniami TRX.

Nie pisałem o tym wcześniej ale myślę, że sprzężenie RXa z anteną powinno ponadto być na tyle "delikatne" aby w żaden sposób nie dezorganizować zestrojenia układu TRX-ATU-antena.

To wszystko komplikuje i utrudnia sprawę.

Poruszyłeś zjawisko przesterowania, otóż nie wiem czy dobrym rozwiązaniem nie byłby układ, który właśnie w odpowiedzi na silny sygnał TRXa, zatyka się (inteligentnie) i odcina resztę (drugiego) RXa.

Jednak nie znalazłem odpowiedniego rozwiązania. (a do zaprojektowania dużo mi brakuje....)

72!
Jerzy SP9VNM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9GEH
QRP_Fan


Dołączył: Nov 07, 2008
Posty: 71

PostWysłany: Nie Paź 18, 2009 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:



Poruszyłeś zjawisko przesterowania, otóż nie wiem czy dobrym rozwiązaniem nie byłby układ, który właśnie w odpowiedzi na silny sygnał TRXa, zatyka się (inteligentnie) i odcina resztę (drugiego) RXa.


72!
Jerzy SP9VNM


bardzo prosty układ przełączający z wzmacniacza który załącza jego samego. Jest opisany w "Kostrukcjach Krótkofalarskich dla początkujących" U mnie przełączał on antenę z odbiornika na nadajnik w momencie kiedy zaczynałem nadawać. a u ciebie będzie ją odłączał od SDR-a
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer Gadu-Gadu
Jacek_sp7vmz
Początkujący


Dołączył: Jun 22, 2005
Posty: 2

PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="SQ9GEH"]
Cytat:


bardzo prosty układ przełączający z wzmacniacza który załącza jego samego. Jest opisany w "Kostrukcjach Krótkofalarskich dla początkujących" U mnie przełączał on antenę z odbiornika na nadajnik w momencie kiedy zaczynałem nadawać. a u ciebie będzie ją odłączał od SDR-a

Nie tylko odłączał ale i obciążał wejcie odbiornika.
Kurna, nie mogę sobie perzypomnieć jak to było rozwiązane w radistacjach wojskowych ;-(
_________________
Pozdrawiam
Jacek sp7vmz
KO00GU63JU
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp9vnm
QRP_Fan


Dołączył: Dec 07, 2008
Posty: 34

PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bogusław, bardzo dziękuję za trop.

Dotarłem do książki i znalazłem konstrukcję.
W zasadzie układ powinien robić to co potrzeba i jest prościutki.

Jedyną wątpliwość mam do tego czy przekaźnik w końcówce, który będzie odłączał SDRa zrobi to na tyle szybko aby nie doszło do uszkodzeń. Było nie było mechanika wprowadza pewne opóźnienie.

Cóż, jeżeli nie znajdę lepszego układu to trzeba będzie zrobić eksperyment i tyle. Gdyby się udało to odłączanie przekaźnikiem ma niebagatelne zalety - wnosi minimalne tłumienie, całość jest mniej skomplikowana niż zrobiona z przełączaniem na półprzewodnikach a wejście SDRa oprócz odłączenia od anteny będzie ordynarnie, metalicznie zwierane do masy.

Jacku, układ nie powinien powodować nic złego ani dla TRX i anteny ani dla RXa bo na swoim wejściu ma tylko kondensator o wartości 2 pF.

72!
Jerzy SP9VNM

PS. Teraz rozglądam się za jakimś bardzo szybkim przekaźnikiem, który ma przynajmniej jedną parę styków rozwiernych i cewkę na 12V (lub mniej).
Jeżeli znacie coś odpowiedniego, zapodajcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9GEH
QRP_Fan


Dołączył: Nov 07, 2008
Posty: 71

PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz co taki układ przełączał mi antenę w dwóch odbiornikach i oba żyją. zwłaszcza ze ma niski próg załączania tak wiec wystarczą miliwaty aby zadział
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer Gadu-Gadu
Jacek_sp7vmz
Początkujący


Dołączył: Jun 22, 2005
Posty: 2

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="SQ9GEH"]wiesz co taki układ przełączał mi antenę w dwóch odbiornikach i oba żyją. zwłaszcza ze ma niski próg załączania tak wiec wystarczą miliwaty aby zadział[/quote]

Wiesz Rolling Eyes nie ma prostszego rozwiazania jak sterowanie z przycisku PTT radostacji dodatkowgo przekaźniaka odłączającego ten nasłuchowy odbiornik ...

Razz

Ps: pozostawienie nieobciążonego lub niezwartego do masy wejscia odbiornika, przy baaardzo niewielkiej odległosci od silnego sygnału nadajnika, nie powinno zrobić nic gorszego niż np. zadziałanie ARW lub pojawenie się jakigoś dziwnego i niewiadomo jakiej wielkości napięcia w.cz w obwodach wejściowych itp.
Generalnie ja sie "boję" takich nieprzewidywalnych zjawisk. Nigdy nie wiadomo co spowodują, czy tylko "porzyblokują" wejście czy też spalą diody, o ile są, zabezpieczające wejście odbiornika.
_________________
Pozdrawiam
Jacek sp7vmz
KO00GU63JU
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9GEH
QRP_Fan


Dołączył: Nov 07, 2008
Posty: 71

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz racje z przekaźnikiem ale co w przypadku kiedy radiostacja była SSB CW tak wiec musiałbym sie podpiąć pod przekaźnik w PA.
Poza tym to to rozwiązanie było bardziej uniwersalne bo nie zmuszało do ingerencji w urządzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer Gadu-Gadu
sp9vnm
QRP_Fan


Dołączył: Dec 07, 2008
Posty: 34

PostWysłany: Czw Paź 22, 2009 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacku, może nie ma prostszego rozwiązania od PTT ale są wygodniejsze i dlatego mamy VOX oraz BK.

Chciałem uniknąć przełączania manualnego bo jest to znaczące utrudnienie "życia" a ponadto jak zauważył Bogusław zamontowanie układu nie zawsze będzie łatwe. TRX to poczciwe FT-817, korzystam z wbudowanego BK ale nie wykluczam pracy SSB (VOX) i emisjami cyfrowymi więc ingerencja w radio (w moim wykonaniu) nie wchodzi w rachubę.

Niemniej Twoje propozycje także zdałyby egzamin.

Dobrym rozwiązaniem zagadnienia byłby także po prostu odbiornik odporny na dowolnie duże sygnały, i to dałoby się zapewne jakoś rozwiązać gdyby nie to, że mam do dyspozycji gotowy SDR i nie uśmiechają mi się jego modyfikacje.

Dlatego układ szybkiego odłącznika aktywowany sygnałem wcz jest dla mnie najbardziej "elegancki". (Przypnę toto do anteny i podłączę SDRa i tyle, nie wiem jaki pobór prądu ma układ ale fajnie byłoby aby poszedł na bateryjce 9V aby nie powiększać chłamu kablowego na stole).

Dobrałem wstępnie przekaźnik, jest to MEDER seria LP/C, czas zadziałania 0,7ms, dedykowany do zastosowań wcz. Posiada styki przełączające zatem wejście SDR będzie zwierane do masy. Jeżeli nie będzie problemów z dostępnością to skompletuje elementy i do roboty. (kiedy zmontuję zamelduję jak się to sprawuje)

Bardzo dziękuję za dyskusję i pomoc.

72!
Jerzy SP9VNM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq5gvy
Początkujący


Dołączył: Jun 11, 2005
Posty: 4
Skąd: Kacice

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 1:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jurku 817-tka ma wyjście do sterowania PTT zewnętrznymi urządzeniami. W momencie przejscia na nadawanie zostaje ono zwarte do masy. Wykorzystywałem je do sterowania transwerterem 1,2GHz. To chyba byłby pewniejszy sposób iż vox na w.cz.
Pozdrawiam
Andrzej SQ5GVY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp9vnm
QRP_Fan


Dołączył: Dec 07, 2008
Posty: 34

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzeju, jest to dla mnie dobra wiadomość Cool

Części jeszcze nie zakupiłem więc parę złotych zostanie w kieszeni ale przede wszystkim zaoszczędzę czas, który by poszedł na jeżdżenie po sklepach, robienie PCB i montaż. Teraz potrzebuję tylko wtyczkę i przekaźnik.

Sprawdziłem już w instrukcji, właściwe wyprowadzenie znajduje się w gnieździe DATA.

72!
Jerzy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.05 sekund