Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: LU1JPJ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2860

Na stronie:
Gości: 156
Użytkowników: 0
Razem: 156

Licznik
Otrzymaliśmy
16641006
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Transciver na bazie Taurusa
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Transciver na bazie Taurusa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Pon Sie 22, 2011 10:36 am    Temat postu: Transciver na bazie Taurusa Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie

Chciałbym zapytac czy istnieje możliwość na bazie Taurusa wykonanie transciera na pasma 80/40/20/10. Czyli wszystko w jednym przełączane np przekaźnikami. Czy jest to wogóle możliwe lub czy ewentualnie istnieje juz podobna konstrukcja.
Oczywiście K1 - K3 to zupełnie inna półka

Pozdrawiam
Roman SQ9KRD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9GEH
QRP_Fan


Dołączył: Nov 07, 2008
Posty: 71

PostWysłany: Pon Sie 22, 2011 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolega wsadził tranwerter 20/6m i fajnie mu to chodzi
_________________
Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer Gadu-Gadu
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Sro Sie 24, 2011 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka
Stworzyłem wstępne założenia takiego radyjka ale niewiem czy nie porywam sie z motyką na księżyc. Na chwile obecną mam na tyle zapału aby spróbować pociągnąć to dalej. Jestem bardzo swiezym krótkofalowcem i jeszcze dużo dużo dużo rzeczny niewiem nieznam. Dlatego pytanie do was czy jest to wogóle wykonalne.
Wszystkie konstrukcje na które trafilem to konstrukcje jedno pasmowe natomiast poza K1-K3 nie spotkałem sie z konstrukcjami wielopasmowymi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq7ovv
Początkujący


Dołączył: Jul 14, 2010
Posty: 7

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dość popularny ostatnio jest piligrim. Kilka osób go wykonało i pracują z bardzo dobrymi wynikami.
Oczywiście można "się rzucać" na przeróbkę Taurusa na urządzenie wielopasmowe, ale moim zdaniem nie warto. Warto zrobić Taurusa lub coś podobnego na jedno pasmo (koszt nie jest powalający) w celu nabrania doświadczenia i później "wskoczyć do głębszej wody". Taurus, tyfon lub innne podobne urządzenia to koszt rzędu 200zł. Piligrim to do 1000zł. Wszystko zależy od zastosowanych części, zwłaszcza mechanicznych.

Pozdrówka
Kuba
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Pią Wrz 02, 2011 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ja uperty jestem ale piligrim o ktorym mowa jest dość skomplikowanym urzadzeniem tak samo jak Husar którego rozwój bardzo uważnie śledze.

Jestem bardzo ale to bardzo zółto zielonym krótkofalowcem stad moje toporne podejscie do tematu ale moze to i lepiej gdyż niemam narzuconych schematów.

Czy można na bazie Taurusa zbudować takie wielozakresowe radio..

Nie jestem za bardzo wstanie stworzyc DDS`a tym bardziej tego w technologii smd ( moje pcb nienadaja sie do lutowania smd ) lecz pytanie czy da sie to obejsc Very Happy

Czy można zastosować filtry wielopasmowe dość szeroko opisywane w sieci.

Może jak znajde odwage i "zrozumienie" popytam w Burzencinie bardziej doświadczonych kolegów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2011 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak w woli podtrzymania rozmowy moje małe założenia i poczatki powstawania projektu ... może wytrwam a może mnie zniechecicie



Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Wto Wrz 20, 2011 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Może jak znajde odwage i "zrozumienie" popytam w Burzencinie bardziej doświadczonych kolegów.


Udało się Tobie znaleźć odwagę? Wink Masz jakieś informacje?
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Wto Wrz 20, 2011 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Do Burzenina zawitałem Smile
Odwage znalazłem aby z kilkoma osobami porozmawiac. Niestety wszyscy odradzali mi prób i kazali zabrać sie za cos w SMD ( pilgrim lub podobne Sad ) Troszkę rozczarowałem sie taką postawą w koncu było to spotkanie QRP/HM a wszystkie opinie prowadziły do sprzętu klasy Pilgrima czy nawet K3.

Wygląda na to iż będę szedł pod prąd sam... Trudno. Nabyłem filtry pasmowe i jestem w trakcie ich składania.
Kończę również projektować nowe PCB pod wyświetlacz z zaimplementowanym DDS`em w wersji dla mega amatora Smile w wersji przewlekanej ( w koncu miejsca za wyświetlaczem mam bardzo dużo. Pewnie pojawią sie problemy zwiazane z wielkością ścieżek itd ale to bede eliminował z czasem.

Klawisze powinny być gotowe pod koniec listopada.
Wstępnie planuje uruchomic wyświetlacz w okolicach grudnia.
Nabyłem u Ciebie 2 sztuki częstotliwościomierza które zamierzam narazie wykożystać jako baza dla częstotliwości.
Z AVT przyszło też dziś kilka płytek które chciałbym wsadzić do tego pudełka
Miedzy innymi wzmacniacz liniowy SSB ( ~ 18 W ), kompresor dynamiki oraz filtr audio.

Zdecydowałem sie również na enkoder z silnika FDD 5,25`.
I zamiast zwykłego potencjometru do strojenia użyje elektronicznego DS1802 choc tu sie jeszcze wacham.
Wszystkich bardzo zachecam do przedstawiania uwag i propozycji .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Sro Wrz 21, 2011 8:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej.

Widzę, że ostro wziąłeś się do pracy Smile
Ciekaw jestem efektu Twoich eksperymentów. Myślę,że wątek będzie rozwojowy.

W Burzeninie faktycznie było dużo ciekawych konstrukcji na smd, ale to nie znaczy, że przewlekane elementy idą w odstawkę - patrz prace na PUK Smile

Czy wzmacniacz z AVT, to ten na EL1503?
http://sklep.avt.pl/p/pl/4016/wzmacniacz+liniowy+ssbcw+na+ukladzie+scalonym+-+plytka+drukowana.html

Jak go uruchomisz, to daj znać...
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Wto Paź 11, 2011 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Troszke milczałem ale to przez natłok obowiązków. W miedzy czasie znalazłem cos takiego



Czy to poprawny schemat blokowy transcivera wielozakresowego??

Łukasz faktycznie to ten wzmacniacz powoli go składam niestety narazie brak wszystkich elementów uniemożliwia mi jego odpalenie..
Pierwsze odpalenie wyświetlacza pomyślne ale efektami wizualnymi pochwale sie jak bedzie juz naprawde czym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Sro Paź 12, 2011 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakich elementów brakuje Tobie do tego wzmacniacza?
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9krd
Początkujący


Dołączył: Aug 18, 2011
Posty: 7

PostWysłany: Czw Paź 13, 2011 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brakuje najważniejszego EL1503 zadna znana mi hurtownia nie posiada takowego. Jeśli posiadasz Łukaszu namiar na ten układ daj prosze znać bardzo chetnie kupie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robidd
Początkujący


Dołączył: Oct 15, 2011
Posty: 1

PostWysłany: Sob Paź 15, 2011 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako że jestem nowy na forum to chciałbym wszystkich powitać.
Posiadam 5 sztuk EL1503ACM ,jeśli jeszcze są potrzebne to mogę odstąpić.
Pozdrawiam
Robert
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp4jfr
Początkujący


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 8
Skąd: Nakomiady k. Kętrzyna (Mazury)

PostWysłany: Nie Paź 16, 2011 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="sq9krd"]Troszke milczałem ale to przez natłok obowiązków. W miedzy czasie znalazłem cos takiego



Czy to poprawny schemat blokowy transcivera wielozakresowego??

Łukasz faktycznie to ten wzmacniacz powoli go składam niestety narazie brak wszystkich elementów uniemożliwia mi jego odpalenie..
Pierwsze odpalenie wyświetlacza pomyślne ale efektami wizualnymi pochwale sie jak bedzie juz naprawde czym.[/quote]

Witaj.
Ale Twój schemat blokowy przedstawia TRX o bezpośredniej przemianie. Nie widzę tu toru P. Cz. i filtra. Taurus jest klasyczną superheterodyną.
72
Bolek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.10 sekund