Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: LU1JPJ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2860

Na stronie:
Gości: 141
Użytkowników: 0
Razem: 141

Licznik
Otrzymaliśmy
16640853
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - DDS do Kacpra, Bartka itd.
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DDS do Kacpra, Bartka itd.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Czw Paź 10, 2013 10:10 am    Temat postu: DDS do Kacpra, Bartka itd. Odpowiedz z cytatem

Witam.
Prosty DDS, w którym nie ma elementów SMD to marzenie nie jednego dłubacza. Sam długo szukałem czegoś takiego i ....
Na stronie hamradio.in znalazłem DDSa w/g VU3CNS. Spodobało mi się to, że pracuje na Picu 16F628 czyli dokładnie tym samym co wcześniej stosowałem w skali cyfrowej Kacpra w/g projektu DL4YHF. Jednak synteza ze strony hamradio.in w schemacie posiadała układ smd typu AD9851. Nie pasowało mi to, gdyż nie ruszam SMD - brrrrrrrrrr...

Z pomocą przyszedł chiński moduł z układem AD9850. Co prawda na module jest montaż smd ale kupujemy przecież gotowy moduł, więc nie widzę problemu. Moduły dostępne są na ebayu za parę dolców lub na naszym rodzimym serwisie aukcyjnym po ok 30zł.
Tak więc zaprojektowałem pcb (o dostępność pytaj na PW), świadomie rezygnując z pewnej części funkcji z oryginalnego układu i umieszczając w nim chiński moduł AD9850.
Wymiary płytki DDSa to 80x37mm dzięki czemu tworzy fajną kanapkę z wyświetlaczem LCD 16x2 poprzez złącza Gold Pin. Dla wygody uruchamiania oraz zachowania prostego serwisu syntezy w przyszłości układ Pic 16F628a i moduł AD9850 są umieszczone w podstawkach. Płytka wykonana została jako jednostronnie drukowana z dość szerokimi ścieżkami co też ułatwia montaż i ewentualny serwis.


Syntezę już od pewnego czasu wykorzystuję z powodzeniem w Kacprze.
http://www.youtube.com/watch?v=CdZjPO-35OY&feature=c4-overview&list=UU8UnJJXCZUVT2CREe2aaAqg

Zbudowany DDS posiada wiele fajnych funkcji typu:

- dwa VFO A/B - super przydatna funkcja
- wiele kroków strojenia - w zasadzie wykorzystuję w praktyce tylko 3 kroki czyli 1kHz,100Hz i 10Hz.
- 19 komórek pamięci - ciekawa funkcja
- RIT - bardzo przydatna funkcja w codziennym użytkowaniu trx

Do syntezy stosuję proste impulsatory za kilka złoty z alle.gro o kroku 24imp (tak naprawdę jest to 12imp i 12 przerw między nimi).

Uwaga!!! W sieci jest sporo na temat używania enconderów z przyciskiem.
Teoretycznie przycisk ten służy do przełączania np. kroku syntezy za pomocą wciśnięcia a raczej dociśnięcia gałki do płyty frontowej trx. Może to i dobre rozwiązanie w odpowiednio ważących radiach, jednak w przypadku ważącego mniej jak 1kg radia jakim jest np. Kacper absolutnie się to nie sprawdza, gdyż siła nacisku powoduje przesuwanie radia po biurku, stole itp. Sprawdziłem kilka impulsatorów z przyciskiem (różnych firm) i efekt był zawsze ten sam - radio odjeżdżało. Tak więc lepiej jako STEP stosować inny switch niż ten w impulsatorach, lub przynajmniej go dublować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Czw Paź 31, 2013 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla tych, którzy budują DDSa kilka uwag:

- hex do Pica znajduje się w dziale download na stronie www.hamradio.in - musi być w wersji 4v0
- montaż najlepiej rozpocząć od wlutowania dwóch złącz 6-cio pinowych w miejsca GN1 i GN2.
(są to goldpiny przepchnięte do końca plastiku - przesadzamy je od strony opisowej dopychając
do końca czyli plastik dotyka pcb i lutujemy) - jest to najtrudniejsza czynność w całym
montażu syntezera.
- na koniec montażu należy połączyć ze sobą punkty FQ - przewodem w izolacji
- do LCD 2x16 wlutowujemy dwa gniazda 6-cio pinowe. Na LCD są to wyprowadzenia 1 do 6 i 11 do 16.
Gniazda te przekładamy od strony druku LCD, a lutujemy od strony wyświetlacza. Dzięki temu LCD i
pcb DDSa mogą być połączone na tzw. kanapkę.
- pcb DDSa zasilamy napięciem stabilizowanym 5V ze stabilizatora 7805 umieszczonego na radiatorze
W przypadku Kacpra może to być 7805 zasilający wcześniej skalę cyfrową - wylutowujemy pozostałe
elementy skali pozostawiając jedynie 7805 oraz 100nF z obu stron stabilizatora. Do 7805 należy dokręcić radiator.
- sygnał z DDSa (OUT) podajemy przewodem ekranowanym na płytkę Kacpra w punkt VFO" po uprzednim
odłączeniu z tego miejsca sygnału z VXO Kacpra.

Uwaga! Wyjść GN4 i GN5 na pcb DDSa aktualnie nie wykorzystujemy. Chyba, że ktoś chce stosować w
Kacprze dodatkową klawiaturę (złącze GN5)albo rozbudować DDS o drugi PIC -wówczas podłącza go do GN4. Jest to 7 i 8 noga PIC1 (widać to w pdf-ach ze strony hamradio.in).
Do jednopasmowego trx-a ssb złącza GN4 i GN5 na pcb DDSa nie są potrzebne!
Wykorzystujemy jedynie złącze GN1 i GN2 - do podłączenia LCD 2x16 oraz złącze GN3 do podłączenia
encodera i switchy sterujących funkcjami syntezy. Encoder jak i mikro switche podłączamy poprzez
diody 1n4148 zgodnie ze schematem.

Po prawidłowym montażu, użyciu pełnowartościowych elementów i zaprogramowania Pic 16f628a wsadem 4v0 ze strony www.hamradio.in - DDS startuje od razu. Należy jedynie ustawić kontrast
wyświetlacza za pomocą potencjometru montażowego 10k i oczywiście skonfigurować syntezę za pomocą
switcha(SC) znajdującego się na pcb DDSa.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp5iou
Początkujący


Dołączył: Nov 12, 2013
Posty: 2

PostWysłany: Wto Lis 12, 2013 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej.
Obecnie można na Ebayu kupić całą gotową syntezę za równowartość ok 150 PLN.
To jest właśnie synteza wg. VU3CNS.
Nazywa się to DDS VFO - to wystarczy wpisać w ebay-wej wyszukiwarce.
I dostanie się np. to:
http://www.ebay.com/itm/led-Digital-AD9850-0-55MHz-DDS-Signal-Generator-For-HAM-Radio-VFO-SSB-RIT-/171122637704?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27d7b43b88
Tylko trzeba pilota w Kacprze przestroić na USB a syntezę skonfigurować tak aby chodziła na freq Rx+Rposr czyli ok 13MHz.
Warto zaekranować moduł, bo procesorki i DDS nieco zakłócają, ale tylko przy przestrajaniu.
Można nieco więcej zapłacić i kupić moduł wg. tego samego projektu, wyposażony nie tylko w podstawowe 6 przycisków, ale i klawiaturę do numerycznego wklepanie częstotliwości.
Tak że do zrobienia pozostaje tylko nowa płyta czołowa, zabicie standardowego VFO i skali cyfrowej, wymontowanie kondensatora strojeniowego i zastąpieniem go impulsatorem, który zresztą jest w zestawie.

73's Marcin SP5IOU
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Czw Lis 14, 2013 11:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się, widziałem ją ale do jednopasmowego radia jak Kacper wystarczy okrojona wersja na jednym Picu i łatwo wymiennym module AD9850 (dużo łatwiejsza w ewentualnym serwisie w przyszłości w porównaniu do tej z ebaya). Co do konieczności przestrojenia pilota w Kacprze to nie do końca masz rację. Owszem, można tak zrobić i ja aktualnie też buduję Kacpry z heterodyną powyżej pośredniej, ale można również wpisać w meni syntezy IF z odwrotnym znakiem i wówczas będzie działać bez zmiany pilota.
Synteza z hexem w/g VU3CNS jest o tyle fajna, że ma Rita a to bardzo przydatna funkcja.
Co do ceny 150zł to jest dosyć OK, choć samemu można ją zrobić taniej ale trzeba nie bać się lutownicy:)


Czy możesz dać foto do swojego wykonania Kacpra z tą syntezą z ebaya?
Do mojej wersji pcb też można podłączyć klawiaturę, ale nie widzę sensu tego robić w prostym, jednopasmowym urządzeniu.


Ostatnio zmieniony przez SP4SKV dnia Pią Sty 31, 2014 12:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP2IWL
Początkujący


Dołączył: Jan 16, 2014
Posty: 3

PostWysłany: Czw Sty 16, 2014 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Czy w DDS g. VU3CNS ver. 4.0. z modułem AD9850 porod. HONK HONG zegar 125 MHz, można w meni sterownika ustawić częstotliwość zegara DDS 125 MHz ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Sob Sty 25, 2014 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W samym sterowniku, który stosuję w Kacprze możesz wpisać dowolny zegar, ale stosując chiński moduł AD9850 oczywiście wpisujesz 125MHz. Dokładnie wygląda to tak: System CLK - 125.000000MHz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP2IWL
Początkujący


Dołączył: Jan 16, 2014
Posty: 3

PostWysłany: Czw Sty 30, 2014 7:10 pm    Temat postu: DDS Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź.
Miałem w poprzednim poście dopisać również pytanie czy w ustawieniach DDS można wpisąć IF (pośrednia) wartość 0,000 MHz?
Jeżeli tak to można by było DDS zastosować do TRX o bezpośredniej przemianie np. PILIGRIM.
Do układu DDS trzeba by dobudować powielanie częstotliwośći np. na układzie ICS502.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 12:38 pm    Temat postu: Re: DDS Odpowiedz z cytatem

Cytat:
SP2IWL napisał:
Dziękuję za odpowiedź.
Miałem w poprzednim poście dopisać również pytanie czy w ustawieniach DDS można wpisąć IF (pośrednia) wartość 0,000 MHz?
Jeżeli tak to można by było DDS zastosować do TRX o bezpośredniej przemianie np. PILIGRIM.
Do układu DDS trzeba by dobudować powielanie częstotliwośći np. na układzie ICS502.


Widzę, ze to samo powieliłeś na PW i na forum:)

Odpowiadam więc też i na forum, może innym się przyda:

Tak, można wpisać jako IF - 0.000000MHz

Co do reszty czyli zastosowania powielania aby możliwa była praca w trx typu Piligrim to pewnie można (jeszcze nie próbowałem) tak zrobić jak piszesz, ale oprócz powielania x4 trzeba też pomyśleć o wzmocnieniu sygnału z DDSa do wartości niezbędnej do prawidłowej pracy mieszaczy cyfrowych.
To samo dotyczy stosowania tego DDSa do mieszaczy diodowych czyli SP5WW, Catalina itp.

W tej wersji syntezy jaką stosuję do współpracy z Kacprem generator dobrze pracuje z mieszaczami typu UL1242/TBA120s, NE602/612 itp. czyli wszelkie proste, na ogół jednopasmowe trx-y typu Antek, Bartek, Iler, Kacper, Kajman, Tyfon i zapewne wiele innych.

Jesli ktoś ma problem ze stabilnością VFO to warto zastosować ten prosty DDS a przy okazji mieć dodatkowe funkcje typu RIT, dwa VFO, 19 pamięci...
Montaż jak i uruchomienie takiego DDSa jest banalnie proste. Ilość elementów bardzo mała, pcb jednostronna z dość szerokimi ścieżkami i bez elementów smd czyli polutuje praktycznie każdy mający w domu lutownicę. Jedyne elementy smd są na module chińskim AD9850, ale ten moduł nabywamy już polutowany z wyprowadzonymi na zewnątrz 20-stoma nogami w postaci gold pinów. Dzięki temu moduł wciskamy w podstawki na pcb podobnie jak i układ PIC16f628 oraz wyświetlacz LCD. Po prostu szybko, dość tanio i z dobrymi efektami mamy fajne cyfrowe podwójne VFO z dodatkowymi funkcjami, które jest w dodatku bardzo proste w ewentualnym serwisowaniu w przyszłości - procek, LCD i moduł AD9850 w podstawkach więc w razie usterki łatwo to wymienić.

Naprawdę polecam każdemu zrobić sobie taki lub podobny DDS do pracy szczególnie do superheterodyny na 80,40 czy 20m z mieszaczami opisanymi powyżej i pośrednią w granicach 4MHz do 10Mhz.
Tu przykład innego, równie prostego rozwiązania aczkolwiek nie mającego układu RIT a to jak wiadomo bardzo przydatna funkcja.

http://lu5djv.blogspot.com.ar/p/blog-page.html

Tu wersja bardziej rozbudowana czyli z wy do sterowania wieloma pasmami. Na schemacie widać prosty wzmacniacz za AD9850 na jednym tranzystorze co pewnie umożlwi już pracę z mieszaczami diodowymi, teraz jeszcze tylko powielacz x4. Oczywiście trzeba pamiętać, że jak powielimy sygnał to zmienią się kroki syntezy zamiast 10Hz będzie 40Hz, zamiast 100Hz będzie 400Hz itd. Jeśli komuś to nie przeszkadza to nic tylko działać, jest nawet rysunek pcb dla lubiących samodzielnie wykonywać płytki:

http://lu5djv.blogspot.com.ar/p/vfo-with.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP2IWL
Początkujący


Dołączył: Jan 16, 2014
Posty: 3

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 1:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
E-mail wysłany na PW był pomyłką wynikłą z błędnego wciśnięcia przycisku w meni portalu.
Dziękuję za info.
Dotyczy kroku przestrajania DDS: jeżeli sygnał DDS zostanie powielony x4 w ICS502 a następnie podzielony przez 4 w mieszaczu cyfrowym TRX np. PILIGRIM to krok przestrajania poszastanie bez zmiany tzn. 10 Hz , 100 Hz itp.
Chyba że się mylę.
Sterownik DDS w/g VU3CNS dobre rozwiązanie polegające na wpisywaniu częstotliwości z klawiatury nie trzeba jak w innych rozwiązaniach klawiszem BAND przechodzić przez wszystkie pasma.
Przesłane linki DDS są też ciekawą alternatywą.
Pozdrawiam.
Mam nadzieję że wysłany post dotrze we właściwe miejsce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od klawiatury osobiście wolę przycisk Band lub zmianę kroku syntezera na 1MHz ale ja do tej pory budowałem najczęściej trx-y jednopasmowe lub max. na dwa pasma, poza tym klawiatura to dodatkowe miejsce na front panelu radia i o ilę nie ma to znaczenia w większych transceiverach to w konstrukcjach o małych gabarytach już tak.
Oczywiście nawet na mojej pcb jest opcjonalne miejsce na gniazdo do ewentualnego podłączenia dodatkowej klawiatury (GN5) w sposób jak na oryginalnym schemacie ze strony hamradio.in. Sam do tej pory nigdy z tego nie skorzystałem, ale jak komuś się podoba taki rodzaj zmiany częstotliwości to nie widzę przeszkód.
Co do samego powielania to chyba masz rację, ale o to najlepiej zapytać kogoś kto sprawdził to w praktyce a nie tylko teoretycznie lub po prostu wykonać taki DDS i sprawdzić samemu.
Powodzenia w budowie i jak coś to pochwal się efektami na forum. Pozdrawiam-Wojtek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.09 sekund