Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: SP7XJH
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2813

Na stronie:
Gości: 0
Użytkowników: 0
Razem: 0

Licznik
Otrzymaliśmy
12206718
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Kacper 40m - problemów kilka
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kacper 40m - problemów kilka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Sob Kwi 18, 2015 5:04 pm    Temat postu: Kacper 40m - problemów kilka Odpowiedz z cytatem

Cześć,
jakiś czas temu (przed wakacjami 2014) kupiłem używanego Kacpra. Do tej pory przeprowadziłem na nim zaledwie cztery udane łączności. Reszta była skazana na niepowodzenie. Te 4 udane ze szczytu Bardo w programie SOTA. Z godzinę stroiłem antenę, bo mi jeden z masztów się ciągle przewracał. Pierwszym korespondentem był kolega z klubu. Zwrócił mi uwagę, że pływam w częstotliwości. Następni nic takiego nie mówili, a z jednym rozmawiałem dość długo. Kacper ma jeszcze problem w torze wzmocnienia audio. Planuję zamontować mu inny wzmacniacz audio, ale póki co trzymanie mikrofonu bardzo blisko ust załatwia sprawę. Ostatnio pożyczyłem częstościomierz i chciałem sprawdzić to pływanie. Wygenerowałem plik audio z tonem 1750Hz i wrzuciłem do telefonu. Odtwarzając plik trzymałem mikrofon przy głośniku. Głośność ustawiłem tak, żeby odczyt na częstościomierzu był stabilny. Nie miałem sztucznego obciążenia, więc podpiąłem antenę 2m 1/4L. Po włączeniu TRX-a odczekałem z 15 min ponadawałem trochę i w końcu zacząłem właściwe mierzenie. Wskazania w ciągu minuty potrafiły przeskoczyć o 100Hz. Przy czym nie udało mi się zaobserwować zmian na wyświetlaczu. No, udało, ale zaraz po wciśnięciu PTT niby odczyt się ustabilizował i po ułamku sekundy przeskoczył o 10Hz (najmniejszy odczyt), ale takie coś uznawałem za nieistotne.
Wiem, że jak będę miał sam naprawić "sprzęta" to zejdzie mi długo, a z właściwą diagnozą może być jeszcze gorzej. Czy któryś z kolegów z okolic Dębicy byłby w stanie zdiagnozować co konkretnie boli Kacpra? Mój cel to start na tym radiu w SP-QRP Contest we wrześniu, więc czasu jest sporo, ale już trzeba działać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dh1cl
Początkujący


Dołączył: Feb 06, 2008
Posty: 12
Skąd: Iggensbach

PostWysłany: Nie Kwi 19, 2015 9:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
widze ze nikt z -Bartkowcow- nie odpowiada, ja sam tego urzadzenia nigdy nie wykonalem. Trudno jest wydac diagnoze na odleglosc, poprostu trzeba konsekwentnie radio przemierzyc i sprawdzic.
Wazne jest aby nadajnik mial wlasciwe obciazenie, z antena 2m 1/4 L -widzi- on wszystko tylko nie 50 om. A to moze spowodowac nie stabilna prace nadajnika. Wez wtyczke antenowa bez kabla i bezposrednio na niej przylutuj dwa oporniki 100 om / 2W rownolegle. Otrzymasz wtedy proste obciazenie 50 om na obciazalnosc 4W. Oczywiscie nie moga to byc oporniki drutowe najlepiej weglowe lub metalizowane. Nie napisales czy w tym urzadzeniu jest synteza czy jakies inne VFO?
Przyczyna niestabilnosci nadajnika moga byc rowniez nie wlasciwie poprowadzone masy. Ale to tylko moje przypuszczenia, to trzeba po prostu sprawdzic.
Pozdrawiam
Krzysztof
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Nie Kwi 19, 2015 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bartek, w pierwszej kolejności zrób testy na sztucznym obciążeniu. Wystarczy układ, o którym pisze powyżej Krzysztof. To da Tobie odpowiedź czy wina leży w samym urządzeniu czy też w instalacji antenowej, a właściwie jej oddziaływanie na układ.
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer Gadu-Gadu TLEN
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Pon Kwi 20, 2015 6:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj powinienem zdobyć sztuczne obciążenie. Dam znać jak się sprawy mają. Przy okazji dłubania przestawiłem skalę częstotliwości i już pokazuje właściwie. Wcześniej była minimalnie przesunięta. Zacząłem też modyfikację softu tak, żeby nie trzeba było zabawy z diodami i tranzystorem żeby uzyskać odczyt piątej cyfry. Chcę pominąć pierwszą i przesunąć resztę. Zobaczymy co wyjdzie... Może nie wyszedłem jeszcze z wprawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem o co chodzi z tym problemem audio, jaki wzmacniacz chcesz wymieniać? Pomieszałeś chyba w opisie wzmacniacz mikrofonowy z głośnikowym, ale może się mylę. Sprecyzuj to. Podaj do kompletu jakiego mikrofonu używasz oraz dokładnie na jakiej antenie przeprowadzałeś te wszystkie nieudane łączności ( długość, wysokość zawieszenia, zasilanie, itd.) Podaj też czym zasilasz radio podczas łączności.

Skoro masz radio na 40m z odczytem na 4 cyfrowej skali LED to znaczy, że masz prawdopodobnie generator VXO pracujący na rezonatorze ceramicznym 11,7MHz (p.cz. 4.43Mhz). Jego stabilność nie jest idealna i dodatkowo sporo zależy od zastosowanych elementów, szczególnie chodzi o kondensatory w VXO. Nie oczekuj po takim generatorze, który jest mega prosty oraz pracuje dość wysoko - super stabilności. Co prawda jeśli w układzie są dobrej jakości kondensatory i urządzenie po włączeniu jest kilkanaście minut wygrzane to można na nim robić krótkie łączności, ale nie jest to stabilność DDSa. Lepiej było w wersji Kacpra z VXO na pasmo 80m, bo tam generator VXO pracował w okolicach 5-6MHz.

Zastanawia mnie natomiast Twoja chęć wystartowania w SP-QRP Contest. Jeśli myślę o tych samych zawodach organizowanych przez sp5ddj to odbywają się one na 80m a nie na 40m, więc na tym egzemplarzu Kacpra w nich raczej nie wystartujesz. Chyba, że przerobisz radio na 80m, wówczas nie widzę problemów. Sam startowałem pierwszy raz w tych zawodach właśnie na Kacprze 80m w wersji z VXO w roku 2012 co możesz zobaczyć na dole tej strony.
http://www.sp5ddj.pl/X%20SP%20QRP%20Contest%20-%20wyniki.htm

W następnych latach 2013 i 2014 też startowałem na Kacprze, tyle że już w wersji z generatorem DDS zamiast VXO.
Jeśli oczekujesz od radia stabilności w czasie i chcesz to zrobić w nowoczesny sposób to polecam wykonanie jakiejś prostej syntezy na układzie Pic czy Atmega oraz chińskim module AD9850. Oprócz stabilności tak wykonany generator da Ci dodatkowe, bardzo przydatne funkcje jak drugie VFO i Rit. Te dwie funkcje uważam za najważniejsze w radiu qrp. Oczywiście dzięki budowie takiego syntezera masz od razu automatycznie skalę częstotliwości pokazującą co najmniej 10Hz. Ja mam nawet 1Hz, ale nie korzystam z tego. Dzięki różnym krokom strojenia będziesz mógł bardzo dokładnie wstroić się w korespondenta. W przypadku VXO z kondensatorem strojeniowym komfort jest jednak dużo mniejszy, chyba że zastosujesz dodatkową przekładnię mechaniczną. Tylko czy w dobie istnienia syntez jest sens tak kombinować... Tu już musisz sobie sam odpowiedzieć na takie pytanie.
Samych układów syntez jest wiele w sieci, dlatego można wybrać co komu odpowiada.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2015 8:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piątek i sobotę wykorzystałem na posiedzenie z radiem w dwóch miejscach. Na działce (jedno ramię zagięte w kształt litery L) i w lesie na górce. W obu przypadkach dipon 2 x ok. 10m powieszony na 2m bez baluna. Antena zestrojona trochę poniżej 7-ki. Mam przygotowany balun i chcę żeby antena z nim pracowała, więc zostawiłem trochę za długą. Z tego, co pamiętam miała coś koło 1,5 na 7,140. Kacper ma VXO pracujące dokładnie tak jak napisałeś na 11MHz. W przyszłości planuję mu zamontować DDS-a na atmedze. Pobawię się trochę i zam zaprogramuję. Póki co bawię się z PIC-em. Jak pożyczę programator i kupię nowe wyświetlacze (razem 5 cyfr) zrobię odczyt z dokładnością 10Hz. Wczoraj podłubałem trochę i za pomocą prostej bramki NOR zrobiłem odczyt piątej cyfry. Wyrzuciłem z wyświetlacza najwyższą i teraz zamiast 7.145 mam np. 1450. Z taką dokładnością na wyświetlaczu utrzymanie częstotliwości przy delikatnym pływaniu jest dość łatwe. Przekładnię dostałem od kolegi SP8LNC. Jest to egzemplarz robiony na zamówienie. Mały, zgrabny i do Kacperka wejdzie. Zamontowanie przekładni to następny mój cel. Potem zmiana softu i przeprogramowanie PIC-a. DDS zostanie na koniec. Niby kasa niewielka, ale muszę spiąć poślady, bo na PZK mi nie wystarczyło Very Happy

Jeszcze tak na marginesie. Na stronie DL4YHF, autora częstościomierza, jest podany schemat bramki NAND (wsp. katoda). Nie ma tam nic o bramce NOR. Szukając w Internecie też nie znalazłem nic sensownego. Dopiero sklecenie OR i NOT dało efekt i to całkiem przyjemny i kompaktowy. Może ma sens pochwalić się takim szybkim rozwiązaniem znacznie zwiększającym komfort pracy na Kacprze?

Jeszcze co do zawodów... obiło mi się tylko o uszy i miałem ochotę, ale rzeczywiście - zawody na jednym paśmie...

[EDIT]
Zapomniałem o tym wzmacniaczu... Moja modulacja test taka dziwna... jakby nosowa. Mikrofon muszę trzymać tuż przy ustach, żeby było coś słychać. Próbowałem różnych wkładek, nawet dość dużego głośnika ze słuchawek. Zawsze było tak samo, jedynie głośność trochę się zmieniała. Aktualnie mam jakąś CB-styczną wkładkę dynamiczną, bo na niej były najlepsze rezultaty. Myślę, że to może być wina czegoś w przedwzmacniaczu mikrofonowym. Co do wzmacniacza głośnikowego to on też nie pracuje zbyt fajnie. Znaczy ładnie brzmi, ale cicho. Żebym mógł usłyszeć korespondenta muszę ustawić wzmocnienie prawie na maksa, ale wtedy wzmacniacz zaczyna trzeszczeć. Mam jakieś komputerowe słuchawki. Na takich malutkich od telefonu nie mam szans na zrozumienie kogokolwiek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2015 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="sq8brz"]Piątek i sobotę wykorzystałem na posiedzenie z radiem w dwóch miejscach. Na działce (jedno ramię zagięte w kształt litery L) i w lesie na górce. W obu przypadkach dipon 2 x ok. 10m powieszony na 2m bez baluna. Antena zestrojona trochę poniżej 7-ki. Mam przygotowany balun i chcę żeby antena z nim pracowała, więc zostawiłem trochę za długą. Z tego, co pamiętam miała coś koło 1,5 na 7,140. Kacper ma VXO pracujące dokładnie tak jak napisałeś na 11MHz. W przyszłości planuję mu zamontować DDS-a na atmedze. Pobawię się trochę i zam zaprogramuję. Póki co bawię się z PIC-em. Jak pożyczę programator i kupię nowe wyświetlacze (razem 5 cyfr) zrobię odczyt z dokładnością 10Hz. Wczoraj podłubałem trochę i za pomocą prostej bramki NOR zrobiłem odczyt piątej cyfry. Wyrzuciłem z wyświetlacza najwyższą i teraz zamiast 7.145 mam np. 1450. Z taką dokładnością na wyświetlaczu utrzymanie częstotliwości przy delikatnym pływaniu jest dość łatwe. Przekładnię dostałem od kolegi SP8LNC. Jest to egzemplarz robiony na zamówienie. Mały, zgrabny i do Kacperka wejdzie. Zamontowanie przekładni to następny mój cel. Potem zmiana softu i przeprogramowanie PIC-a. DDS zostanie na koniec. Niby kasa niewielka, ale muszę spiąć poślady, bo na PZK mi nie wystarczyło Very Happy

Jeszcze tak na marginesie. Na stronie DL4YHF, autora częstościomierza, jest podany schemat bramki NAND (wsp. katoda). Nie ma tam nic o bramce NOR. Szukając w Internecie też nie znalazłem nic sensownego. Dopiero sklecenie OR i NOT dało efekt i to całkiem przyjemny i kompaktowy. Może ma sens pochwalić się takim szybkim rozwiązaniem znacznie zwiększającym komfort pracy na Kacprze?

Jeszcze co do zawodów... obiło mi się tylko o uszy i miałem ochotę, ale rzeczywiście - zawody na jednym paśmie...

[EDIT]
Zapomniałem o tym wzmacniaczu... Moja modulacja test taka dziwna... jakby nosowa. Mikrofon muszę trzymać tuż przy ustach, żeby było coś słychać. Próbowałem różnych wkładek, nawet dość dużego głośnika ze słuchawek. Zawsze było tak samo, jedynie głośność trochę się zmieniała. Aktualnie mam jakąś CB-styczną wkładkę dynamiczną, bo na niej były najlepsze rezultaty. Myślę, że to może być wina czegoś w przedwzmacniaczu mikrofonowym. Co do wzmacniacza głośnikowego to on też nie pracuje zbyt fajnie. Znaczy ładnie brzmi, ale cicho. Żebym mógł usłyszeć korespondenta muszę ustawić wzmocnienie prawie na maksa, ale wtedy wzmacniacz zaczyna trzeszczeć. Mam jakieś komputerowe słuchawki. Na takich malutkich od telefonu nie mam szans na zrozumienie kogokolwiek.[/quote]

Zacznę od końca.

Lm386 nie jest może cudem techniki ale mozna na nim słuchać nawet na głośniku. Zarówno słuchawki jak i głośniki bzwaja różnej jakości więc tu musisz poeksperymentować.
Kacper 40m z VXO

https://www.youtube.com/watch?v=yeKTAOLJBRo

To, że gałka Volume jest odkręcona prawie na max w niczym tak nie przeszkadza, ale jesli chcesz mieć więcej sygnału m.cz. na zapas
czyli mniej odkrecac potencjometr volume to dodaj do 1 nogi LM386 kondensator 10uF. Podłącz go plusem. Minus kondensatora daj na
rezystor 680R a drugą noge rezystora daj do masy.

Jeśli to Ci jeszcze nie wystarczy to zwiększ rezystor idący od 3 nogi us2 poprzez kondensator 100nF do układu ARW.
Teraz masz tam byc moze 2k2. Daj coś między 8k2 a 12k.
W terenie wiecej audio moze sie pewnie przydac ale to dotyczy raczej odbioru na glosnik a nie na sluchawki.
Sluchawki od telefonow sa tez bardzo rozne. Mam np. sluchawki od jakiegos samsunga i sa rewelacyjne zarowno do Kacpra jak i MP4
na ktorym slucham w ulicznym szumie podczas uprawiania spacerobiegania Very Happy

Tyle, ze skoro teraz przy mniejszym audio masz trzeszczenia to gdy volume bedzie wiecej pewnie bedzie gorzej.
Cos masz raczej nie tak w ukladzie lub przetwornik audio czyli sluchawki sa kiepskiej jakosci.

Co do modulacji...
Jeśli masz dynamiczny mikrofon CB to możesz spróbować zwiększyć kondensator na we mikrofonowym do 150-220nF.

Bardzo ważne jest poprawne ustawienie sygnału BFO.
Sprawdź też prąd spoczynkowy IRFa. Musi byc ok 200mA. Napiecie stale na bramce IRFa po wlaczeniu PTT ma wynosic okolo 4,4V.
Jesli prad bedzie zbyt maly to beda znieksztalcenia w nadawanym sygnale.

W tym prostym radiu nie ma kompresora dznamiki i dlatego mikrofon trzyma sie dosc blisko ust.
Ja trzymam okolo 5 do 8cm od ust pod lekkim skosem. Mowie dosc odwaznie do mikrofonu, bez szeptania.

Nie wiem jak sprawdzasz swoja modulacje, ale
swoj sygnal najlatwiej odsluchac na jakims sdr w sieci. Warunek to sprawna, skuteczna antena.

Co do anteny 2m nad ziemią, to przykro mi ale takie qso raczej się nie uda. Musisz zwiększyć wysokość zawieszenia o co najmniej drugie 2m, lepiej do 6m.
To ze mozesz sluchac na tak nisko zawieszonej antenie nie znaczy ze mozesz tez skutecznie nadawac. QRP wymaga skutecznych anten a nie tylko jakis tam anten.
Sluchac mozna nawet czasem na antenie ktora lezy na trawie...

Daj przynajmniej srodek anteny na te 5m do gory a ewentualnie ramiona niech ida po skosie w dol do wysokosci 3m.
Goraca zyla koncentryka do jednego 10 metrowego ramienia anteny a ekran czyli oplot koncentryka do drugiego 10m ramienia anteny.
To polaczenie wraz z antena ma znalezc sie na wzsokosci 5m nad ziemia. Dalej bez balunow koncentryk prosto do radia.


Samo zasilanie trx musi być też wydajne prądowo.
Nie możesz np. dać zasilacza czy akumulatora z ktorego mozna
pobierac tyko 0.5A


Przekladnia mechaniczna na pewno poprawi komfort wstrajania w stacje ale nie poprawi stabilnosci pracy trx.
To samo dotyczy 5 cyfry w skali LED. Nalezy jednak zadbac o stabilnosc generatora VXO.

Co do zawodow SPQRP mamy juz jasnosc

Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2015 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do słuchawek to używam ich przy komputerze i nie mam takich problemów. Inne, które sprawdzałem używam z telefonem. Z komputerem też się dobrze sprawdzają, a z Kacprem jest problem.

Kondensator zmienię niedługo, ale już nie dzisiaj.

BFO jest raczej dobrze ustawione, bo próbowałem kombinować, ale nie udało mi się lepiej słyszeć niż jest teraz.

Jak sprawdzić prąd spoczynkowy? Trzeba wylutować MOSFET-a i wpiąć miernik szeregowo do bramki?

Ja trzymam mikrofon przy ustach, czasem dotykając "gruszki" wargą.

Modulację nagrał mi kolega telefonem. Pożyczałem też radio z klubu, podpinałem do niego zwiniętą antenę i kładłem na sztucznym obciążeniu, które było z kolei podpięte do Kacpra. To było jeszcze dawno... zaraz po kupnie.

Antena nawet dobrze się sprawdza, bo przy rozciągnięciu dipola wsch. - zach. porozmawiałem z kolegą DL3ASM (ponad 1050km na zach.). Nastawiam się raczej na pracę ze szczytów, więc myślę, że te 2 m przy suchym gruncie nie powinny przeszkadzać. W planach mam zakup wędziska, ale póki co muszę się zadowolić takim rozwiązaniem. Muszę też kupić więcej linki i poćwiczyć wiązanie kamienia i rzuty Wink.

Źródło prądu jest OK. Tak samo Kacper zachowywał się na akumulatorze z Fazera 600. Skoro aku potrafi uciągnąć rozrusznik, to Kacpra też. Teraz mam jakiś inny, ale też powinien dawać radę.

[quote="SP4SKV"]Przekladnia mechaniczna na pewno poprawi komfort wstrajania w stacje ale nie poprawi stabilnosci pracy trx.
To samo dotyczy 5 cyfry w skali LED. Nalezy jednak zadbac o stabilnosc generatora VXO.[/quote]
Zgadza się, ale już z tą dokładniejszą skalą jestem w stanie korygować pływanie radia. Nie jest to bezustanne kręcenie gałką, ale od czasu do czasu trzeba za nią złapać.

Mam jeszcze jeden problem. Częstościomierz jest ustawiony tak, aby odejmował 4,4336 MHz. Po podpięciu zewnętrznego częstościomierza i podaniu do mikrofonu tonu częstotliwości się zgadzają, ale koledzy podają mi częstotliwości o około 2 kHz wyższe niż u mnie na wyświetlaczu. Nie mam pomysłu o co może chodzić. Fakt, BFO stroiłem na "uchometr" i możnaby zrobić to jak należy z częstościomierzem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP4SKV
QRP_Fan


Dołączył: Jan 11, 2007
Posty: 38

PostWysłany: Nie Kwi 26, 2015 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dałem Ci link więc możesz porównać jak słychać u Ciebie a jak na filmie i
ocenić czy Twoje audio w słuchawkach jest ok.
Jak najłatwiej sprawdzić prąd spoczynkowy też napisałem wcześniej.
Na bramce IRFa ma być przy włączonym PTT napięcie stałe ok. 4,4V.
Jak chcesz zrobić to dokładniej to musisz podłączyć Amperomierz DC w obwód plusa zasilania IRFa.
Za dławikiem 2A jest przewód do zasilania.
Trzeba go odłączyć od zasilania i wstawić między plus zasilacza a ten przewód wychodzący od dławika Amperomierz.
Po włączeniu PTT (bez mówienia do mikrofonu) ustawia się prąd spoczynkowy za pomocą potencjometru montażowego znajdującego się między ekranami.

Trochę nie rozumiem o co chodzi z tym nagraniem modulacji telefonem. Gdzie i w jaki dokładnie sposób to zrobiliście tym telefonem.

Wcześniej piałeś, że masz problem z przeprowadzaniem qso.
Teraz, że antena jest OK bo zrobiłeś łączność na ponad 1000km. Wybacz, ale ja się trochę gubię w tym co Ty piszesz.
2m nad ziemią to zawsze jest 2m nad gruntem, nie ważne czy to będzie w górach czy na Mazurach:)
Jak dla mnie to stanowczo za nisko na nadawczą antenę drutową do QRP. Zrobisz jednak jak uważasz.

Ja nie mam pojęcia co to jest akumulator z Fazera. Napisałem Ci, że ważne jest abyś radia nie zasilał
źródłem prądu o wydajności 0,5A. Jesli tak nie robisz to jest OK.
W terenie najczęściej osobiście stosuję aku żelowy 12V 7Ah. Chyba nikt do plecaka nie zabiera akumulatora samochodowego,
służącego do rozruchu auta - chyba że są tacy...
Wówczas chylę czoła, bo chciałbym mieć taką kondycję do dźwigania aku w górach.

Różnica częstotliwości Kacpra i radia kolegów wynika z tego, że Twoja skala korzysta z gotowego wpisu w pamięci PICa IF typu 4,43MHz . Drabinki są rózne.
Jedna pracuje wyżej, druga niżej - mimo tego, że na obudowach kwarcy jest napis 4,43MHz.
Nie próbuj na siłę ustawiać takiej samej częstotliwości jak ma kolega za pomocą trymera w BFO. To popsuje Twój sygnał.
Ustaw BFO tak abyś dobrze słyszał sygnał ssb w głośniku
ale jednocześnie tak aby Twoja modulacja była poprawna. To jest najważniejsze a nie to co pokazuje skala.
Jak już sygnał będzie poprawny (na odbiorniku odsłuchowym) to wówczas możesz pomyśleć o dopieszczeniu wskazań skali cyfrowej.
Mnie osobiście nigdy nie przeszkadzało przesunięcie tej skali w stosunku do korespondenta. W jednym egzemplarzu było to 1kHz a w innym około 2kHz.
Ten 4 cyfrowy częstościomierz traktowałem bardziej jako wskaźnik a nie dokładną informację.
Jednak rozumiem, że chciałbyś mieć dokładnie to co ma kolega.
Tyle że ta dokładność i tak nigdy nie zgra się ze wszystkimi fabrycznymi radiami. Jedno będzie pokazywać 200Hz mniej a drugie więcej. Tak już jest i nie masz na to wpływu.

Jak masz radio w klubie to jaki problem sprawdzić modulację.
Bierzesz do klubu. Do Kacpra podpinasz na wyjście antenowe 50R/4Waty czyli np. dwa oprniki 100R/2Waty połączone równolegle
a do gniazda anteny TRXa klubowego wkładasz zamiast anteny 20cm drutu lub np.wkrętak.
Podpinasz też słuchawki do TRXa klubowego, a to dlatego aby sygnał z głośnika nie nanosił się na mikrofon w Kacprze.

Kacpra ustawiasz w pewnej odległości od TRXa klubowego - powiedzmy minimum 1 metr.

Teraz ustawiasz się Kacprem na 7.100MHz i zaczynasz modulować. Szukasz gałką w TRX klubowym swojego sygnału w okolicach 7.100MHz ale pamiętaj,
że może to być równie dobrze do 2kHz wyżej czy niżej od 7.100MHz na fabrycznym trx klubowym.
To nie ma w tym momencie znaczenia. Ważna jest jakość sygnału o czym wspominałem wyżej. Oczywiście w TRX klubowym ustawiona ma być wstęga LSB.
Jak znajdziesz ten sygnał to możesz teraz delikatnie próbować kręcić trymerem w BFO Kacpra tak aby zaobserwować zmiany w słuchawkach jak i na
S-metrze TRXa klubowego. Zależy Ci na jak największej mocy nadajnika przy jednocześnie jak najlepszym audio emitowanym przez Kacpra.
Jest trochę z tym zabawy ale mając do dyspozycji fabryczne radio w klubie nie widzę problemu aby w miarę dobrze ustawić BFO.

Jak już BFO będzie ustawione OK i sygnał emitowany będzie poprawny to dopiero wtedy można będzie pomyśleć o tym co zrobic aby Twoja skala pokazywała dokładnie to co byś chciał.
Najlepszym sposobem jest moim zdaniem zmiana IF w hexie i Tu wówczas może Łukasz sq2dyl bardziej Ci pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Pon Kwi 27, 2015 6:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Telefonem to kolega tylko nagrał to, co było słychać z głośnika w jego radiu.

Co do tej łączności to udało mi się ją zrobić, ale chodziło mi tu o to, że jako tymczasowy sposób wieszania anteny 2m nad ziemią wystarczy. Modulacja jest zrozumiała, ale trzeba się dobrze wsłuchiwać. Miałem gdzieś nagranie, ale nie mogę znaleźć.

Fazer to motocykl. Też nie mam tyle siły żeby ciągać ze sobą akumulator 40Ah. Teraz mam VRLA 12Ah. Niby w nocie katalogowej podano, że akumulator przeznaczony głównie do pracy cyklicznej i buforowej, a maksymalny prąd to 180A, ale tylko przez 6s.

Co do częstościomierza - ok, rozumiem. Można się pobawić kodem, dostosować do swoich potrzeb i będzie OK.

Co do BFO to robiłem tak jak napisałeś, ale w drugą stronę, czyli zgodnie z instrukcją - odsłuch silnej stacji na Kacprze. Potem sprawdzałem efekt nadając strojonym radiem, ale już bez kręcenia trymerem. Czeka mnie w takim razie jeszcze jedno strojenie. Dam znać za kilka dni jak wyszło.

[EDIT]
Znalazłem: http://www.sq8brz.ogrodnik.priv.pl/kacper-40.tar.gz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Pon Kwi 27, 2015 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałem stroić BFO. Bez lepszych efektów. Wykombinowałem też głośnik zewnętrzny ALAN. Muszę przyznać, że brzmi znacznie głośniej. Bez problemu można słuchać korespondencji. Do końca tygodnia powinienem zmienić kondensator na wejściu mikrofonowym. Dam jeszcze znać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Sob Maj 02, 2015 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i zmieniłem kondensator. Wstawiłem dwa 100nF równolegle do siebie. Wcześniej był 100nF. Na razie nie mam jak przetestować radia, bo nie mam teraz drugiego odbiornika, a na wyjście w teren pogoda jest niesprzyjająca.

Nie znalazłem właściwego schematu Kacpra. Mam 1.1 i 1.4c, ale mojej wersji nie mam. 1.4c różni się kilkoma elementami, no i oba schematy, które znalazłem są na 80-kę, a ja mam przecież 7MHz.

[EDIT]
Zapomniałem o napięciu bramki... Przy zasilaniu 11,84V na bramce było 3,09V. Może to jest powodem takiej dziwnej modulacji? Podciągnąłem potencjometrem na 4,39-4,4(wskazanie delikatnie skacze). Za kilka godzin będę testować, bo się wypogodziło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq8brz
Początkujący


Dołączył: Mar 21, 2014
Posty: 8

PostWysłany: Nie Maj 03, 2015 7:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, że nie powinno się tak ładować nowych postów, ale to, co mam do napisania jest na tyle ważne dla tego wątki, że takie zachowanie powinno zostać mi wybaczone.

Do rzeczy. Wygląda na to, że jest dobrze. Nie słyszałem swojej modulacji, ale kolega powiedział że w porównaniu do tego co było to jest rewelacja. Próbowałem też zmniejszyć napięcie bramki IRF-a do tych 3,09, ale znów byłem niezrozumiały. Czyli zasługa głównie natężenia na bramce końcówki mocy. Teraz pasuje jeszcze założyć przekładnię do strojenia i potem pokombinować ze stabilnością, choć dzisiaj przy dziwnie zagiętej antenie nie było tak źle - jakieś 200 Hz pływania po nagrzaniu.

Dziękuję bardzo koledze SP4SKV za pomoc. Główny test radia za kilka godzin na Suchej Górze SP/BP-001.

P.S.
Pisałem to wczoraj i nie wysłałem przed wyłączeniem komputera. Forum zapisało sobie tekst w ciasteczkach. Chwała mu za to! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.09 sekund