Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: KanyeHaney
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2884

Na stronie:
Gości: 80
Użytkowników: 0
Razem: 80

Licznik
Otrzymaliśmy
20458332
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Taurus
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Taurus

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
sp2-26-354
Początkujący


Dołączył: Jun 13, 2005
Posty: 4
Skąd: Golub-Dobrzyń W. Polskiego 31

PostWysłany: Sro Paź 14, 2009 9:00 pm    Temat postu: Taurus Odpowiedz z cytatem

Witam. Złozyłem Taurusa jakiś czas temu, ale nie był uruchomiony do końca. Teraz sprawdzam odbiornik i mam kłopot z modulacją. Głos jest zniekształcony jak bym słuchał kaczora donalda ale jeszcze bardziej zniekształconego. Filtr drabinkowy dobrany z rez. kwarcowych o max róznicy 48Hz. BFO ustawiłem dokł. na 8001,2kHz. Chociaż podczas reg trym. od BFO jest znikoma różnica. Filtr wej. jest zestrojony dobrze. Pozostaje MC3362P. Czy to możliwe. Nie mam na razie drugiego na podmianę. Może koledzy podsuną jakiś pomysł. Wzm. mcz jest sprawny. Możę przedostają się jakieś zakłócenia i one modulują fonie dodatkowo. Nie mam oscyloskopu i nie mogę podejrzeć sygnału. Proszę o pomoc.
Piotr SQ2OSI
_________________
[email protected]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp2qca
Zainteresowany


Dołączył: Jun 19, 2005
Posty: 26

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 2:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc,

nie jestem pewien ale sprobowalbym jednak przestroic BFO.
Rozumiem ze miernik czestotliwosci masz i w razie problemow ustawisz BFO z powrotem.

zmieniajc czestotliwosc BFO niczego nie zepsujesz - wiec smialo Smile

pozdrowienia
Artur sp2qca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq5gvy
Początkujący


Dołączył: Jun 11, 2005
Posty: 4
Skąd: Kacice

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 5:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotrze jeśli możesz to zmierz charakterystykę filtru. Szczególnie zwróć uwagę na faktyczną częstotliwość środkową filtru. Spotkałem się z takim przypadkiem że filtr zbudowany z rezonatorów 10MHz w "niskiej obudowie miał przesunięto częstotliwość środkowa o prawe 1.5kHz względem zbudowanego na "wysokich" kwarcach. Jeden z tych filtrów, ten "niski" miał pracować w nadajniku, drugi w odbiorniku. Straciłem sporo czasu zanim połapałem sie dlaczego nie mogę wycisnąć dobrego sygnału z nadajnika.
Przy pomiarach pamiętaj o dopasowaniu filtru inaczej pomiary wyjdą zniekształcone.
Powodzenia
Andrzej SQ5GVY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp2-26-354
Początkujący


Dołączył: Jun 13, 2005
Posty: 4
Skąd: Golub-Dobrzyń W. Polskiego 31

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 7:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za porady. I tak BFO przestrajałem, wymieniałem kwarc i chociaż jakoś sygnału się zmienia to te charakterystyczne zachrypłe kwakanie pozostało. Raczej BFO zostawił bym w spokoju. Co do filtru to nigdy nie zdejmowałem charakterystyki, a chciałbym to zrobic. Nie bardzo wiem jak. Może jakaś pomoc ze strony kolegów.
_________________
[email protected]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp9xcw
Początkujący


Dołączył: Oct 15, 2009
Posty: 3

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 2:45 pm    Temat postu: RX Taurus Odpowiedz z cytatem

Witam.
Ja miałem te same problemy z odbiornikiem Taurusa. Confused
Podążając za wskazówkami Włodka sp5ddj, skróciłem przewody do około 5 cm, te od potencjometru wieloobrotowego VFO oraz podłączyłem ośkę potencjometru poprzez ekran przewodów do masy układu. Teraz odbiornik hula aż miło. Very Happy

Życzę powodzenia, Darek sp9xcw
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp2-26-354
Początkujący


Dołączył: Jun 13, 2005
Posty: 4
Skąd: Golub-Dobrzyń W. Polskiego 31

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak też pomyślałem i skróciłem przewody do ok 2cm potencjometr jest przy płytce. Nawet min. nie pomogło. Mam takie wrażenie żeto układ. Właśnie czekam za przesyłką układów. Teraz poszukam w internecie na temat badania charakterystyki filtru kwarcowego.
_________________
[email protected]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp9xcw
Początkujący


Dołączył: Oct 15, 2009
Posty: 3

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz pamiętać aby "uziemić" ośkę tego potencjometru podłączając ją do masy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq5gvy
Początkujący


Dołączył: Jun 11, 2005
Posty: 4
Skąd: Kacice

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 7:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Darek słusznie wspomniał o problemie z kabelkami potencjometru VFO. W Taurusie jest to wyjątkowo wrażliwe miejsce.
Możesz łatwo sprawdzić czy to jest przyczyna twoich problemów. Wystarczy że posłuchasz czystej nośnej. Jęsli ton jest czysty bez podmodulacji, chrypienia itp to znaczy że przyczyna jest inna. Jeśli jest zmodulowany to zacznij od ekranowania potencjometru. Możesz dodatkowo podłączyć sygnał audio do komputera i wykorzystać dowolny program analizujący widmo. Zakłócenia objawią się w postaci dodatkowych prążków najczęściej rozłożonych co 100Hz.
Do pomiaru charakterystyki filtru przydałby się VNA lub WNT. Popytaj kolegów w swojej okolicy. Może ktoś dysponuje odpowiednim oprzyrządowaniem.
W moim Taurusie filtr mierzyłem po wmontowaniu do układu. Wyjąłem MC3362P z podstawki i do odpowiednich nóżek dołączyłem kable WNT. Dodałem jeszcze oporniki (teraz już nie pamiętam jak) żeby filtr widział z obu stron takie samo obciążenie jak w docelowym układzie.
Przy okazji można pokombinować z dopasowaniem filtru. W zależności od parametrów użytych rezonatorów optymalne wartości dopasowania oraz pojemności w filtrze mogą się różnić od zaproponowanych przez Włodka choć to są już zmiany raczej kosmetyczne.
Poczytaj archiwum grupy sp-qrp na yahoo. Tam było parę wątków na ten temat.
Pozdrawiam
Andrzej SQ5GVY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp2-26-354
Początkujący


Dołączył: Jun 13, 2005
Posty: 4
Skąd: Golub-Dobrzyń W. Polskiego 31

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dizekuje za informację. Uważm je za bardzo cenne. Teraz zabieram się za wdrożenie ich do mojej pracy. Dokładniej sprawdzę filtr, a szczegulnie
zmierzę charakterystykę.
_________________
[email protected]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sp2qca
Zainteresowany


Dołączył: Jun 19, 2005
Posty: 26

PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr SP9OTG (ale nie pamietam dokladnie znaku) opisal w dziale technika ns sp-qrp jak mierzyc tor ordbiorczy w trx-ie za pomoca generatora szumow (prostego, na diodzie zenera) i programu na PC. To jedna metoda.

Co do filtru - czy to jest zrodlo problemow - zewrzyj tymczasowo nozki
2 i 3 kwarcu i wylutuj srodkowy kondensator w filtrze.
Jesli sie poprawi - to popracuj nad doborem kwarcow. To druga metoda i raczej szybsza.

pozdrowienia
sp2qca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp9xcw
Początkujący


Dołączył: Oct 15, 2009
Posty: 3

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I co działa w końcu ten odbiornik ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.05 sekund