Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: LU1JPJ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2860

Na stronie:
Gości: 143
Użytkowników: 0
Razem: 143

Licznik
Otrzymaliśmy
16640844
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Miernik LC wg. VK3BHR
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miernik LC wg. VK3BHR
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
szrama
Początkujący


Dołączył: Dec 10, 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 3:09 pm    Temat postu: Miernik LC wg. VK3BHR Odpowiedz z cytatem

Złożyłem sobie ten miernik ze stronki http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html , ale mam problem bo procesor nie chcę mi wystartować. Może ktoś wyjaśni mi jak ma być ustawiony program IC-PROG ?
Te ustawienia na stronie kolegi SQ8CBY http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/jdm/icprog.htm u mnie nie działają. Niby weryfikacja kodu wychodzi poprawnie, a układ nie działa. Wykluczam uszkodzenie procesora bo po zaprogramowaniu innym wsadem działa w mierniku częstotliwości. Sprawdziłem też połączenia na płytce i wszystko jest w porządku. Czy jest procesor w podstawce czy go nie ma na wyświetlaczu pojawiają się belki. Mój programator to Phoenix


Ostatnio zmieniony przez szrama dnia Sob Lip 24, 2010 3:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szrama
Początkujący


Dołączył: Dec 10, 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 3:10 pm    Temat postu: Re: Miernik LC wg. VK3BHR Odpowiedz z cytatem

[quote="szrama"]Złożyłem sobie ten miernik ze stronki http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html , ale mam problem bo procesor nie chcę mi wystartować. Może ktoś wyjaśni mi jak ma być ustawiony program IC-PROG ?
Te ustawienia na stronie kolegi SQ8CBY http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/jdm/icprog.htm u mnie nie działają. Niby weryfikacja kodu wychodzi poprawnie, a układ nie działa. Wykluczam uszkodzenie procesora bo po zaprogramowaniu innym wsadem działa w mierniku częstotliwości. Sprawdziłem też połączenia na płytce i wszystko jest w porządku. Czy jest procesor w podstawce czy go nie ma na wyświetlaczu pojawiają się belki. Mój programator to Phoenix
[/quote]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź podłączenie wyświetlacza LCD.
Czy przy włączeniu zasilania słychać klapnięcie przekaźnika?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
szrama
Początkujący


Dołączył: Dec 10, 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie słychać żeby przekaźnik zadziałał. Połączenia z wyświetlaczem sprawdziłem kilka razy. Nawet podmieniałem wyświetlacz na inny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź czy na bazie tranzystora pojawia się impuls. Po włączeniu zasilacza mikrokontroler na chwilę złącza przekaźnikiem kondensator wzorcowy.
Jeżeli nic się nie dzieje to trzeba pomyśleć o samym PIC-u.
Ja programuje programem WIN PIC autorstwa DL4YHF i nie mam żadnych problemów.
Sprawdziłem na swoim mierniku. Po wyjęciu PIC-a. Na wyświetlaczu LCD wyświetla 8 belek od lewej strony wyświetlacza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej!

Skoro PIC działa z innym wsadem, to może problem leży w kwarcu? Nie ma oscylacji, PIC nie startuje.
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szrama
Początkujący


Dołączył: Dec 10, 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem


Nareszcie !!!
Dzięki kolego SQ7HJB, masz u mnie piwo. Winpic pomógł. Zostaje mi już tylko poszukać w moich zapasach kondensatora 1000pf i włożyć w obudowę, ale to już jutro. Na dzisiaj mam już dość elektroniki. Na icprog106B próbowałem różnych ustawień i nic nie pomogło. A po zaprogramowaniu winpic od razu ruszył. Very Happy




To moje ustawienia w winpic


Ostatnio zmieniony przez szrama dnia Sob Lip 24, 2010 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szrama
Początkujący


Dołączył: Dec 10, 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie do programowania używam WIN PIC oraz PonyPRog-a. Nie wszystkie PIC-e obsługuje WIN PIC.
Do miernika mocy OZ2CPU musiałem zaprogramować PIC-ka Pony-Progiem.
Co do IC-Prog to chyba trzeba zainstalować najstarszą wersję a później nowsze. Ale nie mam z nim doświadczenia.
Najważniejsze, że działa.
Powodzenia w konstrukcjach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sq9tbu
Początkujący


Dołączył: Sep 26, 2011
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sty 08, 2012 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odkopę trochę temat.
Złożyłem ten miernik według opisu SP5EIN gdyż miałem jeszcze przekaźnik z Taurusa. Wgrałem oprogramowanie do PICa ze strony Marka SP7DQR.
Dałem wyświetlacz LCD 2x16.
Po podłączeniu zasilania przekaźnik przełącza się a na wyświetlaczu pokazuje się tylko pierwsza linia z kwadratami. (chyba LCD nie inicjalizuje się). Tranzystor dałem pnp. Soft wgrany bezbłędnie WinPic. Macie jakieś pomysły ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Nie Sty 08, 2012 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Jeśli przekaźnik klapie po włączeniu to już OK. Miernik przeprowadza kalibrację.
Sprawdź dokładnie podłączenia swojego lcd. Na fotkach widzę, że podłączyłeś wszystkie 16 wyprowadzeń.
Do poprawnej pracy wystrczy podłączenie wyprowadzeń 1-6 oraz 11-16 przy czym 15 i 16 to podświetlenie. Spradź połączenie lcd ze schematem.
A tak działa lcd 2x16 znaków.



Zapraszam do obejrzenia
http://www.sp7ptk.pl/

Pozdrawiam Marek SQ7HJB
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sq9tbu
Początkujący


Dołączył: Sep 26, 2011
Posty: 5

PostWysłany: Nie Sty 08, 2012 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podłączyłem Marku LCD nogi 1,2,3,4,5,6,11,12,13,14
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp6ifn
Początkujący


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 10

PostWysłany: Nie Sty 08, 2012 11:12 pm    Temat postu: miernik Odpowiedz z cytatem

Koledzy!
Zwróćcie uwagę na poniższy ops ze strony sq7dqr:
cytay:
"Kilka słów na temat zworek (JP1-JP3). JP3 służy do przełączania sposobu sterowania wyświetlacza LCD. 90% wyświetlaczy 1x16 ma organizację 2x8 i wtedy zworka JP3 powinna być zwarta (można w zasadzie zrezygnować z tej zworki i pin 10 procesora od razu zewrzeć do masy). Jeśli mamy wyświetlacz z organizacją 2x8 i nie zewrzemy pinu 10 do masy, na wyświetlaczu nie będzie nic wyświetlane na jego pierwszych 8 pozycjach.
Zworki JP1 i JP2 są wykorzystywane tylko przy uruchamianiu miernika. Po zwarciu JP1 i naciśnięciu przycisku Reset (lub właczeniu zasilania miernika) procesor działa jak zwykły miernik częstotliwości z bramkowaniem 0.1 s. Z cewką L1 i kondensatorem C9 częstotliwość generatora powinna wynosić ok. 550kHz - na wyświetlaczu pokaże się wartość 00055000. Jeśli częstotliwość będzie zbyt wysoka (powyżej 655.350 kHz) na wyświetlaczu pokaże się komunikat "Over range". Jeśli generator nie działa, na wyświetlaczu bedzie '0'. Dla najlepszej dokładności pomiaru częstotliwość powinna być o ok. 10-15% niższa do 655kHz.
Następnie należy zewrzeć drugą zworkę. Powoduje ona podłączenie do obwodu drgającego kondensatora wzorcowego C10. Wyświetlana częstotliwość powinna wynosić ok. 394kHz (00039400)."
koniec cytatu.
Pozdrawiam!
Rysio!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sq9tbu
Początkujący


Dołączył: Sep 26, 2011
Posty: 5

PostWysłany: Pon Sty 09, 2012 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak Rysiu. Już to ćwiczyłem, jakby nie były zwory efekt jest ten sam. Przy zwarciu pica 10 nogi do masy i wyświetlaczu 2x16 powinienem mieć przesunięty napis. U mnie się nie inicjalizuje wyświetlacz. Przemierzyłem LCD z picem przejścia są. Przekaźnik kłapnie. Spróbuje podmienić LCD.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Pon Sty 09, 2012 11:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może jakiś nietypowy lcd. Mam taki gdzie są zamienione dwa pierwsze piny. Zazwyczaj na 1 jest minus a na 2 plus. A tu jest odwrotnie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.08 sekund