Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: LU1JPJ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2860

Na stronie:
Gości: 158
Użytkowników: 0
Razem: 158

Licznik
Otrzymaliśmy
16641091
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Miernik LC wg. VK3BHR
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miernik LC wg. VK3BHR
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
sq9tbu
Początkujący


Dołączył: Sep 26, 2011
Posty: 5

PostWysłany: Pon Sty 09, 2012 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawa się wyjaśniła.
Zmieniałem wyświetlacz i nic to nie dało.
Wystarczyło dać fusy na HS zamiast XT
W jednej pozycji przełącznika mam miernik częstotliwości - pokazuje 000000001
W drugiej pozycji częstotliwość mam 00029626 coś mało z założoną zworą na nodze 12 pica (lk1). Jak dołożę zworę na nogę 10 pica (lk2) to nic się nie zmienia na wyświetlaczu, dalej jest 00029626.

Czy to oznacza że muszę szukać dokładniejszego kondensatora 1nF czy też dławik osiowy jest do kitu?
Jeszcze mi coś nie pasuje z tym tranzystorem pnp.
Schemat oryginalny i od SQ7DQr różnią się i muszę poprawić.
Dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sro Sty 11, 2012 10:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HEJ!
Ja bym obstawiał dławik. Może mieć całkiem inną wartość.
Sam kiedyś przez pomyłkę wlutowałem inny. Objaw był taki. że czały czas wyświetlał "przełącz na C"
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sp5etb
Początkujący


Dołączył: Apr 15, 2011
Posty: 1

PostWysłany: Pon Sty 23, 2012 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli masz program ściągnięty ze strony SQ7DQR, to po kalibracji pojawia się komunikat "podłącz cewkę" jeżeli częstotliwość drgań przekracza ok. 655kHz - jak sprawdziłem na listingu kolega zamienił komunikat "Overflow" na "podłącz cewkę". Prawdopodobnie w dalszej pracy miernika się sprawdza (nie wiem jeszcze co dalej, na razie muszę znaleźć dławik - omyłkowo sprzedano mi 62uH i sytuacja była jak powyżej).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq9tbu
Początkujący


Dołączył: Sep 26, 2011
Posty: 5

PostWysłany: Pon Sty 23, 2012 7:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc pomału brnę do przodu. Wymieniłem kondensatory na 1%.
Dodatkowo błędnie włożyłem tranzystor. Miał być pnp a włożyłem npn chociaż wiedziałem że jest pomyłka. Teraz pokazuje coś koło 56764 więc jest ok. Podobno ten dławik nie jest wartością krytyczną. Ważniejszym jest ten kondensator 1nF 1%. Ja dodatkowo wymieniłem elektrolity przy generatorze na tantale.
Mam jeszcze problem z kalibracją bo zdarza się że nie kalibruje się do 0pF tylko np. do 500nF. Jak docisnę palcem biegun + to już się zmienia wynik.
Myślę że jest to związane z masą lub ekranowaniem bo na razie jest wszystko na pajączku. Obudowa się powoli robi i jak włożę to zobaczę czy jeszcze takie cuda się dzieją.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.08 sekund