Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: LU1JPJ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2860

Na stronie:
Gości: 145
Użytkowników: 0
Razem: 145

Licznik
Otrzymaliśmy
16640895
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - AVT-5127 QRP TRx-2008
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

AVT-5127 QRP TRx-2008
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Wto Gru 28, 2010 9:00 pm    Temat postu: AVT-5127 QRP TRx-2008 Odpowiedz z cytatem

Witam Kolegów i o rady "w temacie" jak w temacie proszę.
Wyczytałem że w 2009 roku w Burzeninie kilku Kolegów montowało to ustrojstwo.
Ja je również popełniam teraz - bo gotowego nic od dłuższego czasu na giełdach nie ma, a w Cyfronice za komplet 72 zł dałem.
Znalazłem i usunołem błędy na PCB w obrębie VFO (warikapy i cewka L4).
Zamiast "chiskiego" trymerka w VFO dałem radmorowski trymer powietrzny na ceramice nie znanej pojemności - oznakowany czerwoną 11.
I teraz pytanie - jakie dalsze niespodzianki w trybie Rx-a mnie czekają.
Bo wzmacniacz Tx-a w kicie nie istnieje i trzeba go samemu wydziergać.
Ja myślę zerżnąć układ Na IRF-520 z Juniora (AVT-967)
Na każdą radę z niecierpliwością czekam.

Pozdrawiam: Heniek, SP7KH
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
W ostatnim dniu starego roku otrzymałem przesyłkę z AVT.
Zamówiłem PCB do trx-a 2008, kit AVT-5127.
PCB jest w wersji v.2.
Czy PCB, które kolega składa jest również w wersji v.2 ?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No chyba niestetety mam starą wersję - kupowałem poprzez CYFRONIKĘ.
Tudzież w tym tygodniu, a dokładnie w poniedziałek.
Proste do sprawdzenia.
Proszę sprawdzić podłąćzenie warikapów i cewki L4, w pierwszej wesji był kolosalny błąd polegający na tym że cewka była podłączona równolegle do kondensatora C-28, a powinna jednym końcem do masy a drugim do warikapów.
Warikapy od strony sterowania potenciometrem R-11 były podłączone prawidłowo a drugie końce wisiały sobie do niczego nie podłączone - należało je połąćzyć razem i dalej połączyć z wolnym końcem L-4.
To było -chyba- powodem że w Burzeninie 2009 roku nie udał sie tego radia odpalić.
Tylko że cisza wiekuista na ten temat zapadła, powód albo strach przed utratą sponsora, albo towarzystwo wzajemnej adoracji.
A że każda taka postawa jest szkodą dla samego AVT i setek adeptów krótkofalarstwa to już nikogo nie obchodzi.
Błąd jest sprawą normalną, każdemu się zdarzyć może - ale przyznać się do niego umieją tylko ludzie wielcy !.
Dalej nie komentuję - proponuję tylko zapoznać się z wpisem na elektrodzie - pod tytułem "Badziewny kit Janeczka"

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=50&sid=e772c4ba217f4a63af42182fefd1d4a9

Ja mam płytkę polutowaną już w 100%, czekam na gotowy filtr drabinkowy -
zrobiony fachowo, zestrojony na wobuloskopie.
Jeżeli Kolega chętny - to podam namiary na sprawdzonego wykonawcę, który go dla mnie robi. Koszt nie przekracza 25 zł.
Również podmieniłem trymerek w VFO na radmoroski powietrzny na ceramice, chiński badziew nie budził mego zaufania.
Jeżeli Kolega mógłby na mój bezpośredni adres: [email protected] podesłać fotki płytki to stwierdził bym czy poprawki zostały naniesine.
Mam również prawie gotowy projekt części wzmacniającej w.cz - sprawdzony w TRx Cypisek, jeszcze nie sprawdzony w TRx-2008.

Wszystkiego najlepszego w nowym 2011 roku - Heniek SP7KH
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam poprawioną wersję płytki. Sprawdziłem połączenia. Są OK.
Na razie nie uruchamiam układu. Na ukończeniu mam TAURUSA. Walczę ze wzbudzeniami stopnia końcowego.
Jak zakończę to na warsztat pójdzie TRX2008.
A swoją drogą to miło, że poprawili PCB. Kupiłem PCB bez elementów, ponieważ mam ich trochę w szufladzie i cena około 80 PLN bez potencjometru wieloobrotowego wydaje mi się za wysoka.
Poniżej fotki płytki i Taurusa. Mój email to znak na wp.pl
Ale może lepiej forum trochę ożywić.
Najlepszego w Nowym Roku.



Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 7:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz na 100% płytkę poprawioną i dobrą.
To co ja skrobałem i mostkowałem ty masz już gotowe.
Pewnie w w ramach rekompensaty otrzymałem kit z potencjometrem wieloobrotowym, a nawet gniazdkiem BNC.
Rano - koło południa - podeślę ci kontakt na filtr oraz moje wypociny na temat wzmacniacza do tego ustrojstwa.
Powodzenia, wszystkiego naj...naj w nowym roku i szampańskiej zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Pon Sty 03, 2011 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czołem!

Cytat:

Warikapy od strony sterowania potenciometrem R-11 były podłączone prawidłowo a drugie końce wisiały sobie do niczego nie podłączone - należało je połąćzyć razem i dalej połączyć z wolnym końcem L-4.
To było -chyba- powodem że w Burzeninie 2009 roku nie udał sie tego radia odpalić.


W Burzeninie były już poprawione płytki. AVT w ostatniej chwili dostarczyło nowe PCB.

Cytat:

Tylko że cisza wiekuista na ten temat zapadła, powód albo strach przed utratą sponsora, albo towarzystwo wzajemnej adoracji.


Wink
Cisza zapadła, bo nikt nie ciągnął dalej tematu. Niemniej po rozmowach kuluarowych większość kolegów potwierdziła, iż wbrew pozorom była to zbyt skomplikowana konstrukcja jak na szybki montaż w ciągu kilku godzin.

Cytat:

A że każda taka postawa jest szkodą dla samego AVT i setek adeptów krótkofalarstwa to już nikogo nie obchodzi.
Błąd jest sprawą normalną, każdemu się zdarzyć może - ale przyznać się do niego umieją tylko ludzie wielcy !.


AVT przyznało się do błędu na płytce - dostarczyło nowe i było to jasno zasygnalizowane przed uruchomieniem montowni.

Co do samego układu nie wypowiadam się, gdyż nie prowadziłem montowni. Być może Koledzy, którzy składali lub kibicowali w montowni na Warsztatach 2009 napiszą coś więcej.
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Pon Sty 03, 2011 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt jest faktem że w ostatni wtorek doszedł do mnie kit zamówiony u dystrybutora w Cyfronice.
Zamawiam tam bo mam upusty, wysyłka tańsza i szybsza - pełny kontakt.
Płytka jest niepoprawiana - i nie o to chodzi, to zaledwie dwa cm mostka
i dwa podskrobania nożykiem.
Chodzi o to że sygnał o błędnej płytce był już na Elektrodzie w maju 2009 roku, Burzenin był ponad rok temu.
I przez ten czas producent kitu - AVT nie uznał za stosowne poinformować swoich klientów o błędzie.
Papierek samoprzylepny na torebce i dwuzdaniowa wzmianka na stronie AVT przy opisie zestawu.
Byłoby w porządku - ale nie jest bo AVT olał i olewa dalej swoich klientów.
Wystarczy spojrzeć na schemat "Antosia" gdzie przekaźnik w najprostrzej i czystej formie zwiera +12V z GND.
Wystarczy PTT nacisnąć.
Żęby to zobaczyć to trzeba za obejrzenie schematu tego wynalazku zapłacić - za darmo nie uwidzisz i nie porównasz.
A płytka to w cenie żywego srebra, albu lu pisz SMS i płać.
No bo jeszcze byś zerżnął ten "unikalny" układ.
Za darmo możesz tylko się dowiedzięć jaki jest świetny.
I z tąd moje i nie tylko moje żale do dystrybutora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 100

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czołem!

Trudno mi oceniać AVT, zamawiałem u nich tylko płytki do różnych układów i jak na razie trafiłem na bezbłędne Smile

Co do tego, że Cyfronika dosłała Tobie KIT bez tej informacji o błędzie, to nie przesadzajmy - Cyfronika pewnie miała to na magazynie i zakupione było przed wykryciem błędu.
Niemniej masz rację, że na www w opisie tego konkretnego KITu AVT mogło dać informację, że płytki z pierwszej serii są wadliwe.

Czy pisałeś do AVT i lub Andrzeja Janeczka w sprawach błędu? Jaka była ich reakcja?
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, nie pisałem - szczególnie że błąd ten był już opisany na Elektrodzie w
maju 2009 roku, dzięki temu tak łatwo go zlokalizowałem, a i sam producent "cichcem" płytkę zmienił.
W tym samym miejscu na Elektrodzie są również słowa uznania co do działania części Rx-a ustrojstwa.
Mam toto zmontowane, czekam tylko na filtr drabinkowy - sam nie mam czym się podprzeć żeby był w miarę profesjonalnie wykonany.
A filtr i VFO to podstawa takiej prostej "konstrukcji".
Hercomiarka czeka w gotowości, drugie fabrycznie wyskalowane radio (FT-817) w dyspozycji, zestrojona i sprawdzona W-735 na dachu.
Część nadawca (PA) tworzona w dyskusji na HomeMade - co by "firmowych AVT-owskich" wpadek wzmacniaczowych uniknąć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeżeli nie ma dalszych błędów - szczególnie w dość skomplikowanej komutacji na diodach, to nie powinno być kłopotu
Myślę że nie ma co robić problemu - ot wyżaliłem sie publicznie i tyle - nawet mi ulżyło !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 6:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje skupić się na problemach i poradach w uruchamianiu tego TRX-a. A co było minęło i szkoda post rozmydlać.
Z mojej strony TAURUS już zagadał. W sobotę jadę na giełde nabyć troszkę brakujących części.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Wto Sty 11, 2011 10:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy któremuś z kolegów udało się uruchomić nadajnik w TRX2008. Ewentualnie jakieś sugestie, porady w tym temacie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Sro Sty 12, 2011 5:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba było by to niemożliwe do wykonania - bo na płytce takowego nadajnika po prosu nie ma Laughing (nie liczę stopnia wstępnego który jest zawarty w strukturze US2).
Pod tym linkiem - od tego miejsca:
http://sp-hm.pl/thread-672-page-4.html
zainspirowałem kolegów do wspólnej pracy nad takim wzmacniaczem - i już widać finał. Idea
Powodzenia: Heniek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sro Sty 12, 2011 9:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie pytałem o nadajnik a nie o wzmacniacz. A nadajnik to nie jedna struktura UL1203 tylko prawie cała pcb z wyjątkiem wzmacniacza m.cz.
I chodzi mi czy ktoś uzyskał te 300mV czystego sygnału do dalszego wzmacniania?
Pytam pod kątem porad, wskazówek itp.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SP7KH
Początkujący


Dołączył: Jun 25, 2005
Posty: 12
Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22

PostWysłany: Sro Sty 12, 2011 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Całkowita racja.
Niestety jeszcze do tego nie doszedłem, czekam ciągle na zamówiony filtr drabinkowy - sam nie mam czym dokładnie pomierzyć, ponadto zakup 20-30 kwarców byłby i tak droższy od gotowego, dobranego i pomierzonego filtru za całe 25 zł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sq8gum
Początkujący


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 5
Skąd: Krościenko Wyżne

PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ciągle walczę ze zrównoważeniem nadajnika. Niestety nie jest to takie proste, przynajmniej w moim wykonaniu. Spróbuję wylutować rezystory ograniczające i wstawić większy PRek do regulacji, może wtedy się uda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.10 sekund