Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: DL1ENZ
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2880

Na stronie:
Gości: 73
Użytkowników: 0
Razem: 73

Licznik
Otrzymaliśmy
21886826
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - Jak najmniejsz antena
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak najmniejsz antena

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Quentin
Początkujący


Dołączył: Nov 09, 2009
Posty: 9

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 7:39 pm    Temat postu: Jak najmniejsz antena Odpowiedz z cytatem

Jaka jest najmniejsza antena domowej roboty na pasmo 80 m?
Przepraszam, że login nie jest znakiem, ale nie dostałem jeszcze licencji.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 101

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej!

Z własnego doświadczenia - właśnie przerabiam ten temat - najmniejsza antena, z której na prawdę będziesz zadowolony musi mieć minimum pół fali.
Np. dipol 2x19,5m, delta o boku 27m, itp.

Oczywiście możesz iść na kompromis i stosować skrócone anteny, np.
http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=35
ale musisz się liczyć z gorszą skutecznością.

Poczytaj jeden z ostatnich wątków na grupie sp-qrp na yahoo:
http://groups.yahoo.com/group/sp-qrp/
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Quentin
Początkujący


Dołączył: Nov 09, 2009
Posty: 9

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję.
A jak zrobić tego dipola??
Na jakiejś stronie wydziałem antenę z dużej płytki drukowanej, na na niej była "kratka" ze stalowego drutu, tylko nie wiem na jakie pasmo. Czy tak mała antena ma szansę bytu?

Edit:
A taka antena: http://www.sp5ddj.pl/5-2003.htm
I czy na niej mogę tylko odbierać, czy też nadawać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sq2dyl
Site Admin
Site Admin


Dołączył: Jun 08, 2005
Posty: 101

PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej.

A do czego chcesz wykorzystać tą antenę? Do nadawanie czy tylko do odbioru?

LW nadaje się oczywiście do nadawania. Trzeba tylko pamiętać, że LW (longwire) wymaga zasilania przez skrzynkę antenową i dobrego uziemienia.

Dipol jest po LW najprostszą anteną. Opisów w sieci jest mnóstwo. Zerknij na: http://www.ac6v.com/antprojects.htm
a na pewno coś znajdziesz dla siebie Smile
_________________
Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9HHU
Początkujący


Dołączył: Jul 08, 2007
Posty: 4

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Kolegów.Quentin polecam wykonać antene na 80 wg SM0VPO http://web.telia.com/~u85920178/antennas/frameant.htm Używałem tej anteny jakieś 3 miesiące i wyniki jej możliwości bardzo mnie zdumiewały jak na takie jej małe wymiary.Ja wykonałem ją dość solidnie tzn.z możliwością zamocowania do masztu i zdalnie strojonym kondensatorem.Narazie ją rozebrałem bo wykonałem long wire 40m i potrzebowałem drut na jej wykonanie.Na tego magnetika potrzeba az 21m drutu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Quentin
Początkujący


Dołączył: Nov 09, 2009
Posty: 9

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, czy dobrze odczytałem, ale on ma tylko 120 cm szerokości??
Czy jest to antena kierunkowa??
Czy można na niej nadawać, czy tylko odbierać?
Czy można ją używać w domu??(przepraszam za pytania, ale maj englisz ys terible:P)
I najważniejsze - jaki jest jej zasięg przy korzystnej propagacji??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ9HHU
Początkujący


Dołączył: Jul 08, 2007
Posty: 4

PostWysłany: Sob Gru 12, 2009 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak,zgadza sie 4 razy 120cm.5 zwojów drutu w odstępach 6 cm w rogach.Kondensator ma 25pF ja zastosowałem35pF bo taki miałem.Lepiej więcej pojemności niż za mało.Nie radze jedynie przebywać za blisko anteny w trakcie nad.dużą mocą np.ja pracowałem 100watami co przy tej mocy powodowało zapłon 18W świetlówki w odległości ok.50cm od anteny.Co dowodzi wysokim natężeniem pola.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SP2QOK
Początkujący


Dołączył: Jan 01, 2009
Posty: 1

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 5:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Mieszkając (i pracując) w Szwecji przez pewien czas nie miałem możliwości powieszenia "normalnej" anteny. Ale że ciągnie wilka do lasu to i zmontowałem sobie antenkę typu Magnetic Loop. Antena jest jak by to powiedzieć....inna. Trzeba się do niej przyzwyczaić. Nie pracuje zbyt szeroko, trzeba więc ją podstrajać kondensatorkiem. Kiedyś na tej właśnie antence robiłem łączność z Anglikiem, pracował z mocą 1,2W. Ja Anglika zrobiłem, kolega mieszka niedaleko mnie, pracuje na W3DZZ i.... wcale go nie słyszał Very Happy . W chwili obecnej mam gdzie powiesić anteny ale pozostałem już przy pętlach magnetycznych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Quentin
Początkujący


Dołączył: Nov 09, 2009
Posty: 9

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Witam Kolegów.Quentin polecam wykonać antene na 80 wg SM0VPO http://web.telia.com/~u85920178/antennas/frameant.htm Używałem tej anteny jakieś 3 miesiące i wyniki jej możliwości bardzo mnie zdumiewały jak na takie jej małe wymiary.Ja wykonałem ją dość solidnie tzn.z możliwością zamocowania do masztu i zdalnie strojonym kondensatorem.Narazie ją rozebrałem bo wykonałem long wire 40m i potrzebowałem drut na jej wykonanie.Na tego magnetika potrzeba az 21m drutu.

Niestety ten link już wygasł. Ma może Pan jej schemat??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp3nyf
Początkujący


Dołączył: Jun 09, 2005
Posty: 3

PostWysłany: Sob Mar 27, 2010 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Quentin:
Niestety ten link już wygasł. Ma może Pan jej schemat??


Autor zmienił adres strony, myślę, że chodzi o ten link:
http://www.sm0vpo.com/antennas/frameant.htm[/b]
_________________
Zbyszek sp3nyf
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.05 sekund